5 NAJLEPSZYCH CIAST I DESERÓW NA WIELKANOC

Wielkanocne ciasta i desery powinny kusić nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Kolorowe, jak wiosna, w barwach słońca i soczystej zieleni. Uwielbiane przez dzieci i wypatrywane przez dorosłych, którzy mają do nich niebywałą słabość.

Lubię te smaczne święta, lekkość i zwiewność, jaką niosą, długie spacery i przyjemności spotkań. Przy popołudniowej kawie obowiązkowo jakieś ciasto, no bo kiedy szaleć, jak nie w Wielkanoc, która łagodzi wyrzuty sumienia.Proponuję 5 najlepszych ciast i deserów, którymi zabłyśnie przy wielkanocnym stole. Są nie tylko pyszne, ale i dość łatwe do zrobienia, choć niektórym trzeba poświęcić nieco czasu! Spróbujcie:)

Babeczki z trawą

Składniki:

babeczki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • 100 g masła
  •  szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka esencji waniliowej

W jednej misce mąkę przesiać z proszkiem, dodać sodę i cukier. Wymieszać. W drugiej masło roztopić, a potem nieco schłodzone wymieszać z rozbełtanymi jajkami i maślanką w temperaturze pokojowej oraz esencją. Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać delikatnie. Ciastem napełniać foremki do mufinek. Piec około 22 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Na każdej z zimnych babeczek zrobić nożem nacięcie (w nie wkładane będzie przy dekoracji jajko)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • fix do ubijania śmietany
  • odrobina zielonego barwnika w proszku
  • tylka do robienia dekoracji #233 
  • 12 cukrowych lub czekoladowych jajek
  • kolorowe posypki np. motylki

Śmietankę ubić z fixem, dodać mascaropone i chwilę ubijać na małych obrotach uważając, by krem się nie zważył. Gdy będzie gęsty dodać zielony barwnik. Wymieszać. Woreczki do dekoracji kremem napełnić zieloną masą i wyciskać na wystudzone babeczki. Użycie tylki o drobnych oczkach wymaga szybkich ruchów, wtedy powstają te drobne paseczki przypominające trawę. Do każdej z babeczek włożyć jajko z cukru lub czekoladowe, umocować w wcześniej zrobionym nacięciu, ozdobić posypką.

Babeczki gniazdka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek masła
  • pół  szklanki mleka
  • 1/3 szklanki rumu
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Krem:

  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany 30%
  • kolorowe drażetki, posypka, jajka czekoladowe lub cukrowe

Do miseczki wlać rum i wsypać do niego rodzynki. Odstawić na 30 minut. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą. W drugiej utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko i wymieszać aż masa będzie jednolita. Do niej wsypywać na zmianę mąkę i mleko i cały czas ubijać na niskich obrotach aż do wykorzystania wszystkich składników. Dodać rum z rodzynkami i wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut – do czasu, gdy wetknięty w nie patyczek będzie suchy.

Krem:

Śmietankę podgrzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną drobno czekoladę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Wstawić do lodówki, krem musi zgęstnięć. Gdy tak się stanie wyjąć go i ubić mikserem na puszysta masę. Włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć krem zostawiając w samym środku dziurkę. W nią wkładać kolorowe drażetki.

Tort bezowy kokosowo – ananasowy – PinaColada

Blaty możecie upiec pod koniec tygodnia, w sobotę zrobić krem, a w niedzielę czy poniedziałek tort jedynie przełożyć, tuż przed podaniem.

Spody bezowe (2 sztuki):

  • 6- 8  białek – w zależności od wielkości jajek
  • 300 g cukru drobnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki winnego octu lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Z białek i soli ubić pianę, gdy będzie lśniąca i zwarta, zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać cukier, łyżka po łyżce, tak by za każdym razem mógł się wmiksować do białek. Potem wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet lub sok z cytryny, ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę podzielić na dwie części. Z każdej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować około 22 centymetrowy okrąg. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, piec  5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 110 i piec, a w zasadzie suszyć –  1,5 godziny.   Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Bezę trzeba kontrolować, sprawdzać, czy się nie przypieka za bardzo od góry albo dołu (wtedy wyłączyć ogrzewanie na chwilę od dołu- czy góry albo zmienić blaty) Ja piekę z termoobiegiem.

Krem ananasowy

  • 1 ananas – może być z puszki (wtedy puszka co najmniej 300 ml)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • garść świeżej mięty ananasowej – jeśli nie macie, użyjcie zwykłej

Ananasa obrać i pokroić w kostkę( pół szklanki zostawić do dekoracji) Jeśli ananas jest z puszki, odsączyć go. Pozostałą część zmiksować z cukrem, likierem. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około pół godziny do zgęstnięcia. Potem dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać posiekaną miętę.

Krem kokosowy:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kokosowego

Do dekoracji wiórki lub płatki kokosowe

Mleko przelać do garnka, dodać cukier i likier kokosowy. Gotować na małym ogniu przez około pół godziny, pod uchyloną pokrywką. Co jakiś czas przemieszać masę. Gorący, zredukowany o 1/3 krem wlać do serka mascarpone i delikatnie zmiksować przez około minutę, tak by nie rozrzedzić masy.

Obie masy przed nałożeniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Na upieczony spód bezowy wyłożyć łyżkę kremu anansowego, na niego kokosowy, potem ananasa w kostkach i ponownie odrobinę kremu anansowego. Przykryć drugim blatem, na którego wierzchu znowu wyłożyć krem kokosowy i udekorować świeżym ananasem miętą lub wiórkami kokosa.

Sernik z mango

Składniki:

na 26 cm tortownicę

  • 1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego lub gotowego w wiaderku
  • 6 jajek
  • 2 mango
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki śmietany 30%

na spód:

  • szklanka obranych migdałów
  • 4 łyżki ciemnego cukru

Migdały uprażyć na suchej patelni. Przesypać do miski, a na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy się zrobi się z niego karmel, czyli cukier się rozpuści wsypać do niego migdały i wymieszać. Masę rozdrobnić blenderem, ale tak by zostały drobne kawałki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno. Wyłożyć migdały i wyrównać.

Masa:

Mango obrać, zmiksować z sokiem z cytryny, by powstała gładka pulpa. 2/3 z niej wymieszać z serem, z wanilią, budyniem i cukrem. Potem do masy dodawać po jednym jajku i za każdym razem mikserem połączyć je z pozostałymi składnikami. Masę wylać na migdałowy spód. Tortownicę wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około godziny.

polewa:

Pozostałą pulpę z mango wymieszać ze śmietaną. Polewę wylać na wierzch pieczonego sernika 15 minut przed końcem pieczenia.

Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia, a potem schłodzić co najmniej 3 godziny w lodówce.

Szybkie ciasto czekoladowe

Składniki:

250 g mąki

3/4 szklanki brązowego cukru

  • 230 ml maślanki
  • 200 ml oleju
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki kakao
  • 3 jajka

polewa :

  • 100 g mlecznej czekolady
  • łyżeczka płatków migdałowych

Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek i sodę, kardamon i cynamon oraz cukier. Połączyć składniki. W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać maślankę i olej. Wymieszać, dodać ekstrat z wanilii i płynną masę wlać do suchych składników. Krótko wymieszać, tylko po to, by składniki się połączyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 45-50 minut – do suchego patyczka.

Polewa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ostudzone ciasto.

Jeśli uważacie, że ten wpis jest ciekawy, podzielcie się nim i bez oporów rozsyłajcie w sieci.

 

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: