5 NAJLEPSZYCH CIAST Z OWOCAMI

Owocowe szaleństwo trwa na bazarach i w sklepach. To najlepszy czas na wykorzystywanie malin, moreli, jagód czy porzeczek. Przygotowałam więc pakiet sprawdzonych sezonowych przepisów na ciasta z owocami. Nie szukajcie pretekstu, by je upiec. Sprawdzą się bez względu na okazję. Nawet do popłudniowej kawy wypijanej na domowym balkonie. Ciasta z owocami można zabrać na piknik albo zjeść kawałek zamiast drugiego śniadania.

FRANCUSKIE CIASTO JOGURTOWE

Składniki:

  • 2 kubeczki (po 150 ml) jogurtu naturalnego
  • 4 kubeczki po jogurcie mąki pszennej
  • niepełny kubeczek oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • 1,5 kubeczka po jogurcie cukru
  • 2 jajka
  • 2 kubki po jogurcie owoców – użyłam jagód
  • cukier puder do oprószenia

Przygotować dwie miski.  Do jednej przesiać, mąkę i proszek oraz wsypać cukier. Wymieszać. Do drugiej wlać olej, oba jogurty, i jajka. Wymieszać energicznie tylko, by składniki się połączyły. Potem mokre składniki przelać do tych z suchymi składnikami, wymieszać. Okrągłą formę do ciasta ( użyłam 22 cm) wysmarować olejem. Do formy wlać ciasto. Na wierzchu wysypać owoce. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut. Po tym czasie wykałaczką sprawdzić, czy jest suche w środku.  Ciepłe posypać cukrem pudrem.

KRUCHE CIASTO Z MORELAMI

Składniki:

na tortownicę 20 cm

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki moreli
  • łyżeczka świeżego tymianku
  • jajko
  • pół szklanki migdałów obranych i pokrojonych lub płatków migdałowych
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ryżowej

Masło pokroić na kawałki, mąkę przesiać, dodać cukier puder i zagnieść z masłem. Dodać jajko, wyrobić ciasto, podzielić na dwie części. Jedną owinąć w folię i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Drugą częścią ciasta wyłożyć tortownicę. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić ciasto i zapiekać przez 10 minut. W międzyczasie morele pokroić, wymieszać z brązowym cukrem, mąką ryżową i tymiankiem. Owoce wyłożyć na podpieczony spód, a na wierzch pokruszyć schłodzoną część ciasta. Je posypać posiekanymi migdałami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 35 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI

Składniki:

na forme podłużną lub okrągłą o 20-22 cm

  • 250 g czekoladowych herbatników lub czekoladowych ciastek owsianych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao

na krem:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 170 g czekolady najlepiej gorzkiej, ale można pomieszać z mleczną lub użyć samej mlecznej
  • 2 łyżki likieru czekoladowego lub amaretto
  • 2 szklanki malin

Masło rozpuścić, przestudzić. Ciasta rozdrobnić w malakserze lub ręcznie rozbić na puch.Wymieszać z roztopionym masłem i kakao. Wyłożyć na dno formy do tarty, dobrze ugnieść, by była równa powierzchnia. Formę wstawić na co najmniej dwie godziny do lodówki.

Krem:

Śmietankę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć szybko z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Wymieszać tak, by czekolada się całkowicie rozpuściła. Odstawić krem do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed wyłożeniem na tartę, krem zmiksować. Dodać likier, wymieszać i wyłożyć na spód z ciastek. Udekorować malinami.

CIASTO CYTRUSOWE 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła plus łyżeczka do posmarowania formy
  • 25 dag mąki
  • skórka starta z cytryny i pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki:

świeże maliny i borówki

Przygotować 3 miski:

Masło roztopić o ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. W pierwszej misce białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać połowę cukru. W drugiej misce na puszystą masę ubić żółtka z pozostałym cukrem. Do trzeciej wsypać mąkę, proszek i obie starte skórki. Mąkę z dodatkami wsypać do masy żółtkowej. Następnie dodać roztopione masło i delikatnie wmieszać do masy. Na koniec do ciasta dodać ubite białka i ostrożnie, lekko połączyć z masą.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do ciasta ( prostokątną, jak do babki) wysmarować masłem i oprószyć lekko mąką. Do formy przełożyć ciasto i piec około 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka

CIASTO JAGODOWE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 2, 5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki cukru zwykłego, drobnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyzki oleju
  • 500 g jagód ( lub innych owoców, mogą być mrożone)

Mąke przesiać z proszkiem, dodać zimne pokrojone masło, cukier puder, żółtka i szybko zagnieść ciasto .  Podzielić na dwie części – jedną większą, drugą o 1/3 mniejszą. Obie zawinąc w osobne folie i włożyć do zamrażalki. Gdy ciasto będzie twarde, foremkę nasmarować masłem i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami tę większą część. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć i całkowicie przestudzić.

Gdy ciasto będzie zimne, przygotować masę: białka ubić na sztywno z solą. Dodać bardzo powoli cukier, a po nim budyń, również delikatnie, tak by całkowicie się rozpuścił. Cały czas przy tym ubijać. Na końcu wlewać po łyżeczce oleju. Ubić chwilę. Lśniącą masę wylać na zimny spód. Na niej ułożyć owoce. Na owoce zetrzeć pozostałe w zamrażalce ciasto. Piec 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

Jeśli macie jakieś swoje sprawdzone przepisy na ciasta z owocami, podzielcie się nimi w komentarzach pod tekstem!

Ten wpis śmiało udostępniajcie w sieci!

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

1 Komentarz do "5 NAJLEPSZYCH CIAST Z OWOCAMI"

Powiadom o

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
12 lutego 2017 17:26

Mega wpis! A przepisy jeszcze lepsze. Jestem fanką domowych wypieków, uwielbiam piec. Parę przepisów zachomikowałam i w poniedziałek zabieram się do roboty. Dam znać jak mi wyszło, zdam relację z wypieków, dziękuję i pozdrawiam.

wpDiscuz
%d bloggers like this: