ŁATWE BABECZKI MIGDAŁOWE Z TRUSKAWKAMI

Babeczki migdałowe idealne dla rozgrzania albo poprawy humoru. Na śniadanie i podwieczorek. Pieczemy całą porcję i mamy z głowy dziecięce zachcianki. Śmiało można je włożyć do pudełka i zabrać do szkoły czy pracy. Kruszyć nimi przy porannej kawie. Babeczki migdałowe mają w środku niespodziankę – zanurzony w nich owoc. Ja podarowałam im truskawki, ale i z malinami będą pyszne. Nie ma opcji, żeby się nie udały. Sztuki i umiejętności nie wymagają żadnych – trzeba tylko wymieszać składniki. To co, pieczemy?

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka zmielonych migdałów
  • szklanka płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki maślanki naturalnej
  • 120 g masła
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki trzcinowego cukru
  • 2 jajka
  • truskawki – mogą być mrożone, nie trzeba ich rozmrażać wcześniej

Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka rozbełtać widelcem. Mąkę przesiać i wymieszać z mielonymi migdałami i 3/4 szklanki płatków migdałowych (resztę zostawić do posypania) Dodać proszek i sodę, wymieszać. Na końcu wsypać cukier. W drugiej misce jajka wymieszać z mlekiem, a potem z masłem i ekstraktami. Maślaną masę wlać do mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na babeczki albo muffinki. Do środka każdej z babeczek włożyć i wcisnąć truskawkę. Wierzch obsypać płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Zimne można oprószyć cukrem pudrem.

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: