BROWNIE Z BANANAMI

Leżały sobie bezwiednie coraz mocniej ciemniejąc. Dojrzałe banany, miękkie, takie do ciasta akurat. Brownie dodają pożądanej wilgotności i słodyczy. Dzięki nim można nie szarżować z cukrem i śmiało niewielkim kawałkiem częstować dzieci. Smakuje zimowo, jak trzeba, poprawia nastrój i nie jest wymagające. Brownie z bananami polecam na podwieczorek albo drugie śniadanie.

Składniki: 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g brązowego cukru
  • 170 g mąki
  • 120 g masła
  • 3 duże lub 2 małe dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka sody
  • pestki z połowy granatu

Czekoladę połamać na kawałki, dodać masło. Przełożyć do garnka i podgrzać aż do rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i przestudzi. Cukier wymieszać z rozbitymi jajkami. Mąkę przesiać z sodą. Wsypać do jajek. Banany rozdrobnić blenderem lub widelcem na gładką masę. Całą masę wlać do ostudzonej czekolady i masła. Dobrze wymieszać. Dodać rozdrobnione banany, połączyć z resztą ciasta. Przelać do formy ( okrągła o wymiarach 20 cm, prostokątna 18×24) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec pół godziny. Po wyjęciu posypać pestkami granatu.

Dojrzałe banany są najzdrowsze. Wprawdzie mają więcej cukru niż te twarde, ale za to produkują przeciwutleniacze, które mogą zapobiegać nowotworom, a także – uwaga ważne dla kobiet:))), wpływają na młody wygląd naszej skóry! Takie zaczernione owoce poprawiają samopoczucie i aż 8 razy bardziej niż zielone oddziałują na układ odporności. Także nie ma co wyrzucać bananów, tylko dlatego, że ściemniała im skórka. Brownie z ich udziałem to jedna z propozycji wykorzystania pysznych owoców.

Przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z bloga makecookingeasier.

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: