CIASTA I CIASTECZKA. PRZEPISY NA PRZEKĄSKI.

Chrupać bezkarnie przy porannej kawie, dawać dziecku na podwieczorek i nie mieć wyrzutów, że karmione jest sztucznymi słodyczami. To lubię. Piec także, więc mieszam często w misce składniki, formuję kształty i wrzucam na blachę. Domowe ciasteczka to mój absolutny must have, bez obaw dzielę się nimi z Nadią, bo znam dokładnie ich skład. Sama decyduję, ile dodam cukru, jakiej użyję mąki i które wybiorę dodatki.

Niepozorne ciasteczka są energetyczną przekąską, nas często wspierają w podróży. Pieczenie ich nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności, najczęściej wszystko sprowadza się do wymieszania składników w odpowiednich proporcjach. Zawsze warto zrobić ich więcej i schować na potemJ Spokojnie mogą poczekać tydzień zamknięte w metalowej puszce czy papierowym pudełku.

Sezamowe bez mąki

Składniki:

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 5 łyżek sezamu
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka oleju

Białka ubić na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty i dodawać powoli cukier. Gdy cukier połączy się z pianą, wsypać płatki, sezam, dodać olej i delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciastek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 stopniu piekarniku przez około 15 minut.

Bananowe

Składniki:

  • 1, 5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 banany dojrzałe
  • łyżka miodu ( opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • ulubione bakalie – rodzynki, żurawina, orzechy, słonecznik, sezam
  • łyżeczka cynamonu lub kardamonu

Banany rozdrobnić widelcem, wymieszać z płatkami i płynnym masłem. Dodać pokrojone bakalie i miód. Wymieszać ponownie. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. łyżką nakładać kulki wielkości orzecha włoskiego, a póżniej każdą rozpłaszczyć. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Czekoladowe

Składniki:

  • 250 g gorzkiej ( lub mlecznej) czekolady do rozpuszczenia
  • 250 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady posiekanej w kosteczkę ( można pomieszać wszystkie)
  • 60 g masła
  • 130 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub pasty z wanilii

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Przestudzić. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać powoli roztopioną czekoladę. Delikatnie wmieszać do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać do masy czekoladowej. Wmieszać ( można mikserem na niewielkich obrotach). Na końcu dodać posiekaną czekoladą.

Na blachach do pieczenia wyłożyć papier i łyżką nakładać niewielkie ilości ciasta. Trzeba zostawić między nimi odstępy, bo ciastka się nieco rozpłyną. Piec w 180 stopniach przez 12-15 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu odstawić blaszki na 5 minut do wystygnięcia

Razowe

Składniki:

  •  250 g mąki pszennej razowej
  • 125 g masła
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • łyżka cynamonu
  • łyżka mielonego kardamonu
  • łyżka pasty z wanilii
  • 3 łyżki mleka

Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem, kardamonem i pastą z wanilii. Do masy maślanej dodać jajko. Wymieszać. Wsypać mąkę z przyprawami, dodać mleko. Dobrze wymieszać, tak by powstało spójne ciasto. Ciasto owinąć folią i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier. Po wyjęciu schłodzonego ciasta,  formować z niego małe kulki, każdą spłaszczyć i odcisnąć na niej foremkę z  napisem. ( foremkę oprószyć za każdym razem mąką, masa nie będzie się przyklejać) Piec 15 minut w 180 stopniach.

 

 

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: