CIASTKA OWSIANE

Najlepsze. Bo ciastka owsiane smakują lekkością migdałowej mąki i słodyczą żurawiny. Rozgrzewają cynamonem. Dobre do porannej kawy dla rodziców i dla dzieci na podwieczorek. U nas zawsze jest ich za mało. Mąż narzeka, gdy zabieram mu ostatnie dwa i jak mantrę powtarza, że skoro wszyscy je tak lubimy, to dlaczego nie robię ich więcej i częściej. 

Ostatnio więc robię codziennie, co zabiera mi nieco ponad kwadrans. Wypiek dla matki, która ciągle jest z czasem na bakier – idealny. Dla domu też, bo pachnie w nim lepiej niż po spryskaniu odświeżaczem, który według reklamy ma działać cuda. Ciastka owsiane działają. Na smutki, brak energii. Zimowe rozgrzanie. Nie lubią precyzji, można je mieszać według uznania. Z orzechami, pestkami dyni lub słonecznika. Doprawić kardamonem albo kakao. Sprzyja im czekolada i miód.

Przepis:

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka mąki migdałowej
  • pół szklanki ulubionych bakalii – ja dodałam żurawinę i płatki migdałowe
  • opcjonalnie – kropelki czekoladowe lub czekoladę posiekaną drobno
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • łyżka miodu
  • jajko

Płatki wymieszać z mąką migdałową oraz cynamonem. Miód i masło roztopić, przestudzić i wlać do płatków. Dodać jajko, wymieszać. Na końcu wsypać bakalie i czekoladę. Wmieszać. Z powstałego ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie widelcem zamoczonym w wodzie kulki spłaszczyć, by nabrały kształt ciastek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec około 12-15 minut. Ciastka lubią się przypalać, więc gdy zaczynają brązowieć – najlepiej je wyjąć.

Smacznego!

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: