DOMOWE LEMONIADY – NAJLEPSZE NA UPAŁY

Temperatura pnie się w górę, jak szalona, a zmęczony nią organizm potrzebuje nawodnienia. Wyrzućcie z głowy te wszystkie myśli o zimnej coli z lodem i zróbcie domową lemoniadę. Niepowtarzalny smak i porcja zdrowia w pakiecie. Serwujcie takie napoje dzieciom, zamiast słodkich soków, które wcale nie gaszą pragnienia, a mają zdecydowanie zbyt dużo cukru. 

Wiadomo, że do picia najlepsza jest woda. Jeśli jednak nie jesteście w stanie wypijać zalecanych przez dietetyków w czasie upałów prawie 3litrów, zmieńcie wodę w pyszną domową lemoniadę. Gotowy napój przelejcie do butelek albo karafki, niech stoi pod ręką i kusi.

LEMONIADA ANANASOWA

Składniki:

  • ananas
  • 2 limonki
  • litr wody gazowanej
  • łyżeczka cukru z trzciny
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej mięty
Ananasa obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do blendera, dodać cukier, wyciśnięty sok z limonki i zmiksować na gładką masę. Liście mięty i kolendry posiekać. Masę ananasową przełożyć do dwóch dzbanków. Do jednego dodać mięty, do drugiego kolendry, uzupełnić wodą. Wymieszać i schłodzić.

.

LEMONIADA CYTRUSOWA 

Składniki:

na 2 litry lemoniady

  • limonka – sok
  • cytryna – sok i skórka
  • 3 łyżki miodu – nie sztucznego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szklanka soku jabłkowego – 100% soku, bez cukru, najlepiej świeżo wyciskanego
  • 1,5 litra wody – do wyboru gazowanej lub nie

Cytrusy sparzyć. Z cytryny zetrzeć skórkę. Limonkę pokroić na plasterki. Z obu cytrusów wycisnąć z nich sok. Wymieszać z sokiem jabłkowym. Miód rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z cynamonem. Na końcu sok z owoców połączyć z miodem, dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać z wodą mineralną i  przelać do butelek lub dzbanka i mocno schłodzić w lodówce. Podawać z plasterkiem limonki.

LEMONIADA ARBUZOWA

Składniki:

  • 2 kg arbuza bez pestek
  • limonka
  • garść świeżej mięty
  • litr wody mineralnej

Arbuza pokroić, oszcyścić z pestek, zmiksować z sokiem z limonki i miętą. Wlać do wysokiego naczynia, uzupełnić wodą mineralną. Schłodzić.

Jeśli posmakowały Wam te przepisy, udostępniajcie je w sieci i dzielcie się wpisem ze znajomymi!

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: