JAK SZYBKO ZROBIĆ DOMOWE LODY?

Lody odchudzają. To news każdych wakacji. Tego lata też już o tym słyszałam, więc bez wyrzutów kręcę lody. W domowym wydaniu mogą mieć różne wersje – od tych błyskawicznych dwuskładnikowych, do pracochłonnych, mieszanych i kontrolowanych w czasie mrożenia. 

Najwięcej lodów każdego roku zjadają Amerykanie. z 23 litrami na koncie wygrywają lodowy maraton. Polacy ze swoimi 4 litrami są daleko za podium. Może czas nadgonić, skoro, jak udowadniają ostatnie badania lody wcale nie są takie kaloryczne. Ja proponuję same zdrowe przepisy, bez zbędnej śmietany i zatrważających ilości cukru. Moje lody mają jeszcze jedną zaletę – robi je się dość szybko i nie trzeba mieć do nich specjalnej maszyny!

Lody możecie podawać w gotowych wafelkach, z ulubionymi herbatnikami lub w plastikowych formkach do kupienia za kilka złotych w hipermarkecie.

Lody melonowe 

Składniki:

  • melon mrożony
  •  łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • garść mięty
  • 250 g jogurtu naturalnego

Melona obrać, pokroić na kawałki i włożyć do zamrażarki na co najmniej trzy godziny. Po tym czasie wyjąć i zmiksować z miodem, sokiem z cytryny , miętą i jogurtem. Masę wstawić do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny, ale  co pół godziny trzeba ją przemieszać. Podawać udekorowane miętą.

Sorbet truskawkowy 

Składniki:

  • 80 dag truskawek
  • łyżeczka cukru (można pominąć)
  • garść świeżej mięty
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Truskawki umyć, obrać, pokroić i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika.  Wanilię namoczyć we wrzącej wodzie. Gdy zmięknie, przeciąć i wydłubać ziarenka i dodać do przemarzniętych truskawek. Wymieszać też z posiekaną miętą, cukrem i sokiem z cytryny. Masę zmiksować – ja to robię blenderem. Ponownie wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny, a co pół godziny wyjmować i wymieszać.

Lody jagodowe-  dwuskładnikowe 

  • banan
  • pół szklanki jagód
  • ewentualnie miód do smaku

Banana pokorić, włożyć do zamrażarki i zamrozić. Jagody umyć i również zamrozić. Zmrożone owoce wyjąć z zamrażarki, poczekać jakieś 10 minut, żeby nieco zmiękły i blenderem zmiksować. Przełożyć do miseczek. Można podawać z bitą śmietaną.

Sorbet cytrynowy

Składniki:

na 6 porcji

  • 7 cytryn
  • niepełna szklanka cukru
  • pół litra wody- najlepiej mineralnej niegazowanej
  • 2 białka
  • lampka likieru cytrynowego
  • kilka listków mięty

Cytryny umyć i  dokładnie sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Wrzucić ją do garnka z zimną wodą, dodać cukier i zagotować. Mieszać, by powstał gęsty syrop. Odstawić do ostygnięcia, a potem zmiksować blenderem i przecedzić. Z 6 cytryn ostrożnie ściąć górę i odłożyć. Wszystkie wydrążyć, miąż i sok przetrzeć przez sitko. Wymieszać z syropem. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć  z masą. Na koniec dodać likier. Wymieszać. Masę, najlepiej w plastikowej misce, włożyć do zamrażalnika. Co pół godziny, do czasu aż zacznie marznąć, trzeba ją przemieszać. Potem zostawić na co najmniej 3 godziny do całkowitego zamarznięcia.
Wydrążone skorupki cytryn także włożyć do zamrażalnika. Po zamarnięciu podawać w nich sorbet. Udekorować miętą.

W lodach melonowych i truskawkowych – możecie śmiało zastąpić podane owoce – innymi. Wybierzcie ulubione smaki swoje lub dzieci – będzie pysznie. 

 

Spodobały Ci się te przepisy? Udostępnij je na Facebooku i wyślij znajomym:)

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

1 Komentarz do "JAK SZYBKO ZROBIĆ DOMOWE LODY?"

Powiadom o

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
30 grudnia 2016 14:27

Pierwszy raz czytam o sparzeniu laski wanilii wrzątkiem :). Praktyczna rzecz.

wpDiscuz
%d bloggers like this: