PIERNICZKI NA OSTATNIĄ CHWILĘ

Nie macie jeszcze pierniczków? Nic straconego. Spokojnie zdążycie je upiec. Koniecznie z dziećmi, które najlepiej zdobią małe ciasteczka. Do dekoracji wykorzystajcie klasyczny biały lukier, kolorowe posypki albo czekoladową polewę. Domowe pierniczki to dużo dobrej zabawy i pysznego smaku.

 

  • Pierniczki tradycyjne

Pierniczki mogą mieć dowolne kształty i rozmiary. Ważne, by piec na jednej blaszce ciastka tej samej wielkości. Jeśli chcecie je powiesić na choince, przed pieczeniem zróbcie w nich dziurkę.

Składniki:

  • pół kg mąki
  • 1/2 szklanki miodu
  • szklanka cukru pudru albo cukru brązowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki kakao

Miód rozpuścić z masłem, dodać cukier i kakao. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Potem masę przestudzić. Gdy masa stygnie mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, dodać sodę i przyprawę korzenną. Wymieszać i połączyć  z  masą miodową. Zagnieść ciasto, tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Gotowe ciasto podzielić na części i rozwałkować kolejno każdą z nich. Z ciasta wycinać dowolne wzory. Układać na blaszce i piec 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed pieczeniem pierniki, które nie będą dekorowane można posmarować rozbełtanym jajkiem. Po przestudzeniu schować do metalowej puszki i przykryć.

Lukier do pierników

Składniki:

  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Białko ubić delikatnie mikserem przez 30 sekund. Potem dodać przesiany cukier puder i ucierać z białkiem przez 15-20 minut. Gotowy dobry lukier musi był gładki i lśniący, a cukier w nim niewyczuwalny. Właściwie utarty lukier powinien powoli skapywać z łyżeczki, gdy jest zbyt rzadki, trzeba dodać więcej cukru pudru, a gdy za gęsty dolać pół łyżeczki soku z cytryny i ucierać dalej. Lukier można przechowywać w lodówce. Trzeba tylko przykryć go, by nie wysychał.

  • Lebkuchen

To pyszne pierniczki z Niemiec.  Są miękkie, słodkie i lepsze od tych klasycznych. Jeśli jeszcze ich nie piekliście, spróbujcie w tym roku. Robi się je szybko i nie trzeba ich dekorować.

Składniki:

  • 360 g mąki
  • 300 g miodu
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonych goździków
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kardamonu
  • pół łyżeczki sody
  • skórka otarta z cytryny
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier :

  • 125 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny – gdy lukier będzie za gęsty, dodać więcej

Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami. Miód rozpuścić, nieco przestudzić – tak by ciągle był ciepły, ale nie gorący. Jajko utrzeć z cukrem na puszystą  kremową masę i do niej wlać powoli ciepły miód. Dobrze wymieszać. Potem dodać mąkę z przyprawami oraz skórkę z cytryny i kandyzowaną skórkę z pomarańczy,  porządnie zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, następnie wyjąć i lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie spłaszczyć. Piekarnik nagrzać do 17o stopi. Piec około 12 minut. Po upieczeniu pierniczki wystudzić na kratce, a w tym czasie cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Zimne pierniki maczać w płynnym lukrze, nadmiar odsączyć, a ciastka zostawić do wyschnięcia.

Pochwalcie się w komentarzach Waszymi pierniczkami.

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: