SZYBKIE TRUSKAWKOWE CIASTO NA DZIEŃ TATY

Przeglądam pojawiające się w gazetach i sieci listy prezentów na jutrzejszy Dzień Ojca i widzę różne designerskie gadżety oraz zestawy nazywane przeze mnie zbieraczami kurzu. Kubki z nadrukiem, poduszki i inne zdjęciowe laurki. Ja proponuję porcję własnoręcznie przygotowanej słodyczy. Szybkie truskawkowe ciasto może być rozwiązaniem na ostatnią chwilę. Jeśli jutro wstaniecie nieco wcześniej, zdążycie je upiec do porannej kawy.

Kruche i aksamitnie słodkie ciasto wypełnione po brzegi truskawkami to jeden z najlepszych prezentów, jaki możecie podarować tacie. Pyszny deser zrobiony z sercem. Uda się nawet kulinarnym amatorom, bo nie wymaga szczególnych umiejętności. Zapiszcie listę potrzebnych składników – i do dzieła!

W moim przepisie bazą są truskawki, ale jeśli Wasz tata lubi inne owoce, śmiało wybierzcie właśnie te. Najważniejsze w cieście są żółtka, powinny być z dobrych jajek, wyjęte wcześniej z lodówki. Natomiast masło musi być zimne, by lepiej pracowało z mąką i sprawiło, że ciasto będzie kruche.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

szklanka cukru

200  masła ( standardowa kostka)

kilogram truskawek

odrobina cukru pudru

Mąkę zagnieść z masłem, dodać cukier i żółtka. Wyrobić rękoma ciasto. Gotowe, zwarte owinąć folią i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Truskawki umyć, pokroić w grubą. kostkę. Tortownicę wysmarować masłem.Zimne ciasto zetrzeć na grubej tarce – takiej do warzyw, najpierw na spód tortownicy, docisnąć, a na cieście ułożyć pokrojone truskawki wymieszane z płatkami migdałowymi. Na owoce zetrzeć pozostałą warstwę ciasta. Ponownie lekko docisnąć. Można posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 40 -45 minut. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Jakie Wy macie prezenty na Dzień Taty? Podzielcie się pomysłami w komentarzach pod tekstem!

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

2 komentarzy do "SZYBKIE TRUSKAWKOWE CIASTO NA DZIEŃ TATY"

Powiadom o

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
24 czerwca 2016 18:44

Robimy z Klarką dla taty.

24 czerwca 2016 21:03

Smacznego 🙂

wpDiscuz
%d bloggers like this: