TARTA Z RABARBAREM NA KRUCHYM SPODZIE Z MĄKI GRYCZANEJ

W maju rozgościł się na dobre w kuchni rabarbar. Żal nie korzystać i choć rabarbar jest warzywem, fantastycznie sprawdza się w deserach. Lubi być zapiekany, pod wpływem ciepła uwalnia swoją słodycz i puszcza sok. Tarta na kruchym spodzie z mąki gryczanej i migdałowej to dobry przepis na piknik albo inne majowe szaleństwo.

Młody rabarbar wystarczy umyć i pokroić, nie trzeba go obierać. Dobrze sprawdza się w duetach, można spokojnie wymieszać go z innymi sezonowymi owocami – truskawkami, malinami, poziomkami. Ich słodycz sprawi, że będzie można użyć mniej cukru albo zrezygnować z niego w ogóle.

Składniki:

2 szklanki mąki gryczanej

pół szklanki mąki migdałowej

100 g zimnego masła

jajko

łyżka kwaśnej śmietany

łyżka cukru pudru/fruktozy/stewii

Obie mąki wymieszać dodać pół kostki zimnego masła, jajko i łyżkę kwaśnej śmietany oraz cukier. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki, schłodzić przez pół godziny. Po wyjęciu rozwałkować i wypełnić ciastem formę do tarty. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wstawić formę z tartą i  piec przez 15 minut.

Nadzienie

3 -4 lodygi rabarbaru 

pół szklanki truskawek/malin lub poziomek albo jagód

2 łyżki płatków migdałowych

łyżka cukru

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka płatków owsianych górskich

pół łyżki masła

Rabarbar i truskawki pokroic na kawałki, wymieszać z łyżką maki ziemniaczanej, płatkami migdałowymi i ewentualnie z cukrem. ( jeśli lubicie słodkie ciasta, musicie dodać go więcej) Nadzienie wyłożyc na podpieczony spod, posypać płatkami owsianymi wymieszanymi z masłem, wstawić do piekarnika i  piec przez 20 minut.

 

 

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: