TARTALETKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ NA PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY

Tartaletki z białą czekoladą kuszą migdałowym spodem i słodkim kremem. Można je zrobić z kwaśnymi prażonymi jabłkami i dekorować pestkami granatu. Są wdzięczne i eleganckie, więc i na pierwszy dzień wiosny i  na wielkanocny stół pasują wyśmienicie.

Sekret tartaletek z białą czekoladą tkwi w cieście. Musi być kruche i miękkie. Ja korzystając z sugestii najlepszych francuskich cukierników dodaję do niego zmielone migdały i osiągam zamierzony efekt:) Spody można upiec wcześniej, a wypełniać je tuż przed podaniem.

Składniki:

ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 125 g zimnego masła
  • jajko
  • łyżka cukru pudru

krem:

  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki pestek granatu
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Mąkę wymieszać z zmielonymi migdałami, dodać pokrojone w kawałki masło i szybko zagnieść. Gdy składniki się połączą wsypać cukier i wbić jajko. Zagnieść tylko do połączenia składników. Gdy ciasto będzie zbyt suche, można dodać nieco wody. Ciasto zawinąć w folię i schodzić przez godzinę w lodówce. Zimne rozwałkować i wypełnić nim małe foremki wysmarowane masłem. Ciasto w każdej z foremek ponakłuwać widelcem, by w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez maksymalnie 20 minut. Po wyjęciu – wystudzić.

Krem:

W garnku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, w gorącej rozpuścić połamaną czekoladę. Wymieszać, zostawić do ostudzenia. Zimny krem zostawić w lodówce do czasu aż zgęstnieje. Gęsty ubić mikserem, by nabrał puszystości. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cynamon i łyżkę soku z cytryny. Prażyć do czasu aż będą miękkie. Przestudzić. Zimne jabłka wymieszać z kremem czekoladowym. Kremem napełnić tartaletki. udekorować pestkami granatu i płatkami migdałów.

Jeśli uważacie, że ten wpis jest ciekawy, podzielcie się nim i bez oporów rozsyłajcie w sieci.

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: