TATA STARTUJE, RODZINA KIBICUJE. PRZEPIS NA SUKCES W BIEGANIU.

Maraton to spore emocje. Nie tylko dla pokonujących te ponad 42 kilometry. W emocjonalnym wyścigu startuje cała rodzina. Bo najpierw jest dieta. Dzień przed obowiązkowo pasta party. Rano kanapka z miodem. Potem strategia.

Gdy Paweł biegnie w Warszawie, mamy łatwiej. Metro pozwala na bezproblemowe przedostawanie się na różne odcinki maratonu. We Wrocławiu udało się dotrzeć jedynie na start i metę. W podwarszawskich Błoniach nawet na nią spóźnić

Naduśka od początku miała przygotowywany strój wiernego kibica. Pierwszy komplet tata znalazł pod choinką

Ważne są też elementy wspierające Mam wrażenie, że niektóre ułatwiają dobiegnięcie do mety.

Skąd koszulki?

Koszulki z dowolnymi nadrukami można zrobić błyskawicznie w większości sklepów sportowych albo sieciach foto. Kosztują od 20 do 50 zł, w zależności od rodzaju i jakości materiału i wydruku. Niewątpliwe są przyjemną atrakcją dla zawodnika.

 

I jeszcze jeden przepis – na makaron dla biegaczy:

Składniki:

  • makaron (najlepszy grube wstążki)

  • ząbek czosnku

  • małe chilli

  • 1,5 szklanki pomidorów z puszki

  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek

  • pęczek zielonej pietruszki

  • 5 filetów anchois

  • 3 łyżki oliwy

  • łyżeczka pieprzu

  • pół łyżeczki gruboziarnistej soli

  • 4 łyżki swieżo startego parmezanu

  • listki bazylii do dekoracji

Makaron ugotować i w tym samym czasie zająć się robieniem sosu. Na patelni rozgrzać oliwę, na ni a wrzucić posiekany czosnek i chilli. Po minucie dodać pomidory i przyprawić. Wymieszać i dusić około 5 minut. Oliwki pokroić w cienkie paski i dodać do pomidorów. Smażyć kolejne 2 minuty. Na końcu posiekać pietruszkę i wymieszać z sosem pomidorowym. Makaron ocedzić i włożyć na patelnię do sosu, przemieszać i dodać pokrojone drobno anchois. Podawać oprószone startym parmezanem i bazylią.

 

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: