WIELKANOCNE ZAJĄCZKI – JAK ZROBIĆ ŁATWE ŚWIĄTECZNE BABECZKI

Wielkanocne zajączki to efekt pracy zbiorowej. Mam to szczęście, że moja córeczka lubi być ze mną w kuchni. W chwilach, gdy muszę coś zrobić na już, a Nadusia kręci się obok, angażuję ją w swoje przygotowania. Jest świetną podkuchenną, podaje, miesza, jak trzeba i nawet nie robi wielkiego bałaganu. Z ciekawością obserwuje rosnące w piekarniku ciasto i niecierpliwie czeka na pierwszą degustację. W niedzielę razem robiłyśmy przymiarki do świąt i upiekłyśmy łatwe babeczki –  wielkanocne zajączki.

W sprawie córeczka smaku bywa krytyczna i wyraża to swoim głośno wypowiadanym bleeee. Nie jest jakoś szczególnie jedzeniowo kapryśna, ale ma swoich faworytów. Lubi, pewnie, jak każde dziecko, gdy na talerzu jest barwnie i zaskakująco. Matka w kuchni specjalnie dla niej więc wspina się na wyżyny kreacji i cieszy, gdy mały recenzent wykazuje oznaki zadowolenia.

Ja jestem kulinarną gadżeciarą i kolekcjonuję foremki, blachy do pieczenia, papilotki i inne cuda. Silikonowe zajączki trafiły do mnie z wyprzedaży i rok czekały na debiut. Sprawdziłam je przed Wielkanocą, by mieć pewność, że na świątecznym deserowym stole zdadzą egzamin. Babeczki wyszły pyszne, puszyste i wyraźne przede wszystkim. Nadia dodawała im koloru cukrowymi posypkami i czekoladą, a ja miałam godzinę na upieczenie innego ciasta i zrobienie obiadu.

Babeczki są waniliowe, wzmocnione sokiem i skórką z cytryny. Lekkości dodaje im mąka migdałowa, ciemniejszego koloru brązowy cukier. Do zrobienia szybko, do zjedzenia z przyjemnością. Dobrze wpasują się do wielkanocnego koszyka ze święconką albo jako dekoracja na wiosenny stół. Jeśli nie macie takich foremek – można je upiec w zwykłych do muffinek i za pomocą czekolady i kolorowej posypki zrobić dekorację.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki migdałowej (zmielonych bez skórki migdałów)
  • 3/4 szklanki oleju
  • pół szklanki maślanki lub mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilli
  • skórka i sok z cytryny

Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj rozbełtane jajka z olejem, maślanką, ekstraktem z wanilli i sokiem oraz skórką cytryny. W drugiej połącz obie mąki, cukier, proszek i sodę. Na końcu wymieszaj zawartość obu misek razem. Ciastem napełnij foremki do wysokości 3/4, bo babeczki urosną. Piekarnik nagrzej do 175 stopni i piec około 20-22 minut – do czasu aż włożony w babeczkę patyczek( można użyć wykałaczki) będzie suchy.

Babeczki można dekorować dopiero, gdy ostygną. Dobrze wyglądają również oprószone cukrem pudrem.

Jeśli uważacie, że ten wpis jest ciekawy, podzielcie się nim i bez oporów rozsyłajcie w sieci.

 

 

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: