ZDROWE DESERY. PRZEPISY Z KOMOSY RYŻOWEJ I NASION CHIA.

Komosa, nasiona chia i tapioka to kulinarne hity rozbijające się po hipsterskich stołach i  całkiem sprawnie dopasowujące się też do domowej kuchni. Wkomponowałam je do rodzinnego menu bez protestów. Mąż maratończyk uwierzył w magiczną moc białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, jakie ma komosa, córka lubi drobne kremowe ziarenka chia, a ja najbardziej przezroczystą tapiokę ze sporym dodatkiem wanilii.

Z czym to się je?

W Ameryce Południowej komosę kochają od wieków i mówią o niej, że jest złotym ziarnem Inków. Dobrze sprawdza się na śniadanie, nie jest wymagająca, dogaduje się z różnymi dodatkami. W sezonie warto zmiksować ją z jagodami albo malinami, jesienią dosłodzić miodem, korzennymi przyprawami i jabłkami. Nasionami chia Indianie dodawali sobie sił w czasie długich wędrówek, ja robię z nich niezobowiązujące desery. Czasami wrzucam  ziarna do zup – bo idealnie zagęszczają. Warto dodać je też do chlebów pieczonych w domu. Wszystkie te wciąż obco brzmiące produkty są cudowną alternatywą dla nudnych śniadań czy deserów. Bez problemu dają radę w transporcie, spokojnie można je więc zapakować do niewielkich słoiczków i zabrać na spacer czy do pracy. Nasze dziecko spróbowało większość potraw opartych na bazie tych nasion jeszcze zanim skończyło rok. Mała jest generalnie podatna na kulinarne eksperymenty, nie mieliśmy więc obaw.

Gdzie kupować?

Nasiona chia, komosę czy tapiokę znajdziecie już  w większości hipermarketów, na półkach ze zdrową/ekologiczną żywnością. W dużych miastach są też w wielu zwyczajnych osiedlowych sklepach. Ceny w zależności od wagi – od 10 do 20 zł za opakowanie, ale pamiętajcie, że nie wykorzystujecie całego od razu.

Pudding z komosy ryżowej

Składniki:

  • 100 g  komosy ryżowej
  • woda do gotowania
  •  szklanka mleka kokosowego
  • 1 wanilia
  • łyżeczka cynamonu
  • jabłko
  • łyżeczka miodu
  • banan
  • łyżka rodzynek
  • łyżka migdałów

Komosę opłukać, przesypać do garnka, zalać wodą, dodać laskę wanilli. Gotować na małym ogniu 25 minut. Potem wyjąć wanilię, przekroić wzdłuż i wydłubać ziarenka, które należy wymieszać z komosą. Do masy włożyć pół jabłka, banana i miód, doprawić cynamonem, wlać mleko, a potem zmiksować na gładki pudding. Resztę jabłka pokroić na plastry, każdy obtoczyć w miodzie i zarumienić na patelni. Pudding przełożyć do szklanek lub miseczek, udekorować ciepłymi jabłkami, migdałami i rodzynkami.

Komosa ryżowa z jagodami

Składniki:

  • szklanka komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody
  • łyżka miodu
  • szklanka jagód
  • łyżka świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Komosę opłukać, ugotować w wodzie – około 15 minut. Przestudzić. Potem wymieszać z miodem, posiekanym rozmarynem i jogurtem. Dodać jagody i zmiksować.

Deser pinacolada z nasionami chia

Składniki:

  • 4 łyżeczek nasion chia
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • szklanka mleka sojowego
  • kawałek świeżego ananasa
  • płatki kokosa ( do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub na targach na wagę) – ewentualnie wiórki kokosowe
  • łyżka miodu – jeśli robicie wegańską wersję – syropu z agawy
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Nasiona chia przepłukać, wsypać do miski, zalać jedynym i drugim mlekiem. Odstawić na kilka godzin do napęcznienia. Najwygodniej zrobić to wieczorem, by rano mieć gotowy deser. Ananasa zmiksować na gładkie puree. Napęczniałe nasiona chia przełożyć do szklanek czy pucharków. Na wierzch każdego wyłożyć po łyżce ananasowego puree. Udekorować płatkami kokosa.

 

 

Podziel się
Podziel się


Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o

wpDiscuz
%d bloggers like this: